Hakkimizda Img1
MANYETİK REZONANS (MR)

MR görüntüleme vücudun tüm doku ve organlarından radyasyon kullanılmaksızın ayrıntılı görüntülenebilmesine olanak veren en gelişmiş tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Temel çalışma prensibi bir manyetik alan içerisinde insan vücuduna radyo dalgaları gönderilmesi ve buna cevap olarak alınan sinyallerin bilgisayar yardımıyla görüntüye dönüştürülmesidir.

İnceleme için hasta geniş tünel benzeri her iki ucu açık cihaza yerleştirilir. İnceleme herhangi bir ağrıya sebep olmaz. Manyetik alanın dokulara bilinen bir zararı yoktur.

MR teknolojisinin fiziksel temelleri 19 yy.da bulunmuştur. Sağlık alanında görüntüleme amacıyla kullanılması için bir yüzyıl daha gerekmiştir.

1980'li yılların sonlarında yaygınlaşarak kullanılmaya başlanmıştır. Klinik kullanımının yaygınlaşması MR teknolojisinde hızlı gelişmelere yol açmıştır. 1990'lı yıllarda daha çok görüntü kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olan çalışmalar, 2000'li yıllarda hastaların bu inceleme sırasında daha rahat olmalarını da hedefleyecek şekilde giderek artmaktadır.

Tıbbın birçok dalında birincil ve vazgeçilmez görüntüleme yöntemidir. Ayrıca önceden manyetik alan nedeniyle yapılamayan birtakım işlemler, uygun malzemelerin üretilmesiyle yapılabilir hale gelmiştir. Bunlardan biri olan MR eşliğinde meme biyopsisi veya tel ile işaretleme merkezimizde de uygulanmaktadır.

SIGNA™ Pioneer MR

Revolution* CT

 

SIGNA Pionner sayesinde tek bir MR taramasıyla farklı kontrast derecelerine sahip birden çok görüntü aynı anda oluşturulabiliyor. Çekim sırasında birden fazla çıktı alınabildiği gibi, GE’nin sunduğu yazılım çözümleri ile tarama sırasında elde edilen görüntü daha sonrasında da farklı kontrast değerlerine sahip olacak şekilde işlenebiliyor.

Signa Pioneer bu özelliği ile zaman, insan gücü ve makinenin kullanılma zamanından tasarruf sağlayarak verimliliği artırıyor. Bu sayede, her bir kontrastın ayrı ayrı elde edildiği geleneksel yöntemlerin sadece üçte biri zamanında çekim tamamlanabiliyor. Tasarruf edilen bu zaman, her saat başı fazladan en az bir çekim daha yapabilme imkanı sağlıyor.

SIGNA Pioneer tarama hızında sağladığı artışın yanı sıra anestezi gerektirmemesiyle de özellikle çocuk ve yaşlılar gibi risk gruplarındaki hastalar için bir devrim niteliği taşıyor. Tarama hızı, aynı zamanda kapalı alan korkusu olanlar, ya da çocuklar gibi tarama sırasında hareketsiz durması güç olabilen hastalar için de ayrıca bir konfor sunuyor, hareket sonucu bozulan görüntülerin önüne geçilerek taramanın tekrarlanmasını gerektirmiyor.

 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

SIKÇA SORULAN SORULAR

MR kullanım alanları nelerdir?
Vücudun birçok bölgesi ve bu bölgelerde oluşabilecek hastalıkların tanısı için tercih edilen inceleme yöntemidir. Genel olarak düşünülürse hastalıklı ve sağlıklı dokuları birbirinden ayırt etmektedir. En sık kullanım alanları beyin, boyun, omurilik, tüm eklemler, karın organları, meme, kan damarları ve kalp görüntülemeleridir.

MR güvenli midir?
MR cihazı yakınında bulunan demir içeren (ferromanyetik) objeleri hızla aniden hareket ettirebilir. Bu durum cihazın yakınındaki kişilere zarar verebilir. Bu nedenle inceleme öncesinde hastadan metalik objeleri çıkarması istenir. Manyetik alan aynı zamanda vücudun içerisindeki demir içeren metalleri de çekebilir. Isınmasına yol açabilir. Vücudunda bu tür metaller taşıyan hastaların inceleme öncesinde radyoloji teknisyen ve doktoruna bilgi vermesi önemlidir. Manyetik alan işitme cihazları, kalp pilleri, insülin pompası ve bazı diğer tıbbi cihazlarda bozulmaya yol açabilir. Ateşli silah yaralanması sonrasında vücudunda yabancı cisim olan hastalarda, cismin yer değiştirmesi ve ısınmasına yol açabilir. Bazı MR incelemelerinde gadolinyum adı verilen kontrast madde kullanılması gerekmektedir. Ancak bu kontrast madde diğer radyolojik kontrast maddeler gibi iyot içermez ve alerjik reaksiyon son derece nadirdir. İleri düzey böbrek hastalığı olan hastaların inceleme öncesinde radyoloji teknisyeni ve doktoruna önceden bilgi vermesi önerilir.

MR inceleme sırasında sağlığınıza zarar verebilecek maddeler:
Kalp pili veya implante edilebilir defibrilatör Kateter Kafa içerisinde anevrizma klipsi Harici ilaç pompası ( insülin veya ağrı giderici ilaç pompalar ) Kohlear ( iç kulak ) implantı Nörostimülasyon sistemi

MR odasına girmeden önce çıkarılması gerekenler:
Çanta, cüzdan, kredi kartları, manyetik şeritli kartlar. Çağrı cihazları ya da cep telefonu. İşitme cihazları Metal takılar, saatler Kalem, ataç, anahtarlar. Saç tokaları. Metal içeren giysiler.

MR sırasında zarar vermeyen ancak incelenen bölgeye yakın olduğunda görüntü kalitesinde azalmaya yol açan objeler:
Her türlü ortopedik amaçlı kullanılan metalik malzemeler. Piercing Dövme Göz makyajı. Diş dolguları.

MR incelemesi için gerekli ön hazırlıklar nelerdir?
Karın bölgesi dışındaki MR incelemeleri herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Karın bölgesi incelemeleri genellikle açlık gerektirir. Hasta inceleme öncesinde vücudunun içerisinde veya dışarısında bulunan sağlık açısından risk oluşturabilecek objeler konusunda radyoloji teknisyeni tarafından bir kez daha uyarılır.

Klostrofobi:
Hastaların % 5'inde MR incelemesi sırasında klostrofobiye bağlı rahatsızlıklar izlenebilmektedir. Yeni cihazlarda eskiye göre tünelin daha kısa olması nedeni ile bu oran azalmıştır. İşlem öncesinde sakinleştirici ilaçlarla klostrofobi azaltılabilmektedir. Ayrıca manyetik rezonansın bilinen zararı olmaması nedeniyle hastanın arkadaşı ile birlikte MR odası içerisinde bulunması mümkün olabilmektedir.

Hamilelikte MR:
Hamile hastalarda MR incelemesinin bilinen bir zararı olmamasına rağmen hamilelik veya hamilelik şüphesi olan durumlarda radyoloji teknisyeni veya doktorunun önceden uyarılması gereklidir. Hamilelik sırasında ancak önemli durumlarda MR yapılması önerilmektedir. Emzirme döneminde inceleme yapılabilir Ancak inceleme sırasında gadolinyum kullanılmış ise emzirmeye bir gün ara verilmesi önerilir.